Manichiura cu unghii false: un simbol al statului social la origini

Femeile din Grecia secolului 19 au fost printre primele care au inceput sa poarte unghii false sau unghii artificiale din coji de fistic. In acelasi timp, in cadrul dinastiei Ming din China, manichiura cu unghii false (desi modele de unghii cu gel nu aparusera inca) era un simbol al statului social, dintr-un singur motiv: era lesne de inteles ca femeile cu unghii false, lungi, permanent decorate, nu erau obligate sa faca munca casnica ce nu le-ar fi permis sa isi pastreze manichiura intacta, spre deosebire de clasa muncitoare. Istoria manichiurii cu unghii false ajunge pana in Egiptul Antic, unde s-au gasit evidente ale unghiilor artificiale realizate din aur, fildes sau os, ca o modalitate de etalare a averii. Acelasi simbol s-a pastrat si in Orientul Indepartat, unde femeile cu unghii false erau tratate cu mai mult respect, fiind un simbol al provenientei dintr-o clasa sociala superioara.

Cum au aparut modelele de unghii cu gel?

1

Prin secolul 20 un alt tip de unghii false devine popular in intreaga Europa. Dar sa amintim cui datoram acest fapt. Nu stiu cate femei dintre cele care poarta unghii cu gel stiu ca datoreaza impecabila lor manichiura industriei dentare. Descoperirea s-a produs in America, de catre Fred Slack, un dentist care, in 1954 si-a distrus o unghie in timp ce lucra. Pentru a-si reconstrui unghia, Fred a folosit materiale disponibile in clinica sa: o bucata solida de folie pentru a acoperi unghia si un strat de sustanta de restaurare peste. Doctorul a fost uimit nu numai de naturaletea rezultatului final cat si de faptul ca durerea disparuse. De aici pornesc experimentele pentru unghii cu gel. Impreuna cu fratele sau Thomas, Fred experimenteaza diverse amestecuri de monomer lichid si pulbere polimer, compozitii acrilice care ar putea fi folosite pentru a crea unghii false. Amestecurile astfel obtine au fost aplicate pe unghii naturale, apoi prin extinderea stratului, lungimea unghiei ar fi putut fi extinsa. Aspectul primelor modele de unghii cu gel a fost imbunatatit prin colorarea amestecului de monomeri si poliumeri, astfel incat acesta sa semene cu culoarea dintilor sau a pielii.

De la unghii acrilice la unghii cu gel

2

Primele au fost modelele de unghii acrilice. Amestecul era aplicat pe unghia naturala si lasat sa se intareasca, astfel incat la final semana cu unghia naturala. Astazi cel mai frecvent amestec este cel din material plastic, cu ajutorul caruia unghiile sunt modelate la fel ca si unghiile naturale iar culorile s-au perfectionat incat sa asigure o utilizare de durata. Inainte de fixa sau de a crea modele de unghii acrilice, unghiile naturale sunt curatate cu un solvent, de tipul alcolului izopropilic, care indeparteaza orice urma de grasime sau murdarie. Dupa aceasta, unghiile sunt amorsate folosind un primer. Primerii sunt substante chimice precum acidul metracrilic care dizolva un strat subtire din unghie pentru ca rasina acrilica, aplica ulterior, sa aiba o aderenta mai mare pe suprafata unghiei. Rasina acrilica este preparata prin amestecarea prafului acrilic si a lichidului acrilic. Cand partea lichida intra in contact cu partea solida si sunt expuse la aer, incepe procesul de cristalizare iar tehnicienii de unghii trebuie sa lucreze repede. La final, se taie unghia la dimensiunea dorita in functie de preferintele celor care recurg la aplicarea de unghii acrilice.

In timp, unghiile acrilice cresc odata cu unghia naturala, motiv pentru care la doua-trei saptamani este necesara o sedinta de intretinere, in care tehnicianul de unghii va pili parte superioara a unghiei acrilice si o va umple cu acelasi amestec.

3

Ulterior s-au popularizat unghiile cu gel. Se pare ca acestea ofera rezistenta data de unghiile acrilice si aspectul dat de unghiile naturale. Acestea se pot construi pe baza sabloanelor speciale, sau se pot folosi tips-uri in schimb. Mai mult, sunt femei care cer aplicarea de gel pe unghia naturala, doar pentru a evita exfolierea sau ruperea acesteia. Se deosebire de acril, fiecare strat de gel aplicat se va usca sub lumina lampii UV. Doar in acest fel gelul adereaza pe unghia naturala si asigura o uscare completa. Manichiura cu gel este ideala pentru persoanele ale caror unghii naturale nu ajung la dimensiunea dorita din diverse motive: se exfoliaza, se crapa, isi rod unghiile. In acelasi timp, manichiura cu gel dureaza cel putin 2-3 saptamani, timp in care trebuie sa iti programezi o sendinta de intretinere pentru ca unghiile naturale cresc in acelasi timp cu gelul aplicat. Insa, timp de 2-3 saptamani esti sigura ca manichiura ta va fi impecabila. Asta daca nu reusesti cumva sa deteriorezi unghia cu gel.